fbpx

Deschis de Marți până Duminică: 10:00-14:00 și 15:00-18:00. Luni - închis.

102 ANI DE LA ELIBERAREA ORADIEI. 20 APRILIE 1919 – INTRAREA ARMATEI ROMÂNE ÎN ORAȘUL DE PE CRIȘ

Autor: dr. Cristina Liana PUȘCAȘ

Traian Moșoiu a venit pe lume în 2 iulie 1868, iar după alte surse 1865 (piatra de mormânt din Cimitirul Bellu din București), la Tohanul Nou, în zona Branului, într-o familie înstărită de crescători de oi, cu rădăcini adânci, care coboară până la jumătatea secolului al XVIII-lea. Între anii 1888-1889, a urmat cursurile militare ale Școlii de Ofițeri de la Budapesta și Viena, absolvind cunoscuta „Wiener Neustadt”.

La finalizarea studiilor, acesta a fost încadrat, începând cu 1 ianuarie 1889, ca sublocotenent în rezervă în Armata Austro-Ungară. Traian Moșoiu și-a dat demisia în iulie 1891, iar în toamnă, a trecut clandestin granița cu România și s-a predat autorităților române, cărora le-a solicitat primirea în rândurile Armatei Române, ca ofițer activ. În următorii ani, a urcat, treaptă cu treaptă, în ierarhia militară, ajungând în anul 1919 să fie avansat general de divizie.

Odată cu intrarea Armatei Române în Primul Război Mondial, Traian Moșoiu s-a implicat activ atât în campaniile din Transilvania (1916), cât și Moldova (1917). În anul 1918, în noul context militar, când are loc remobilizarea Armatei Române, care intră în război de partea Antantei, îl regăsim pe Traina Moșoiu în fruntea Diviziei 7 Infanterie.

Numit la comanda Grupului de Nord, trupele române pornesc, în ziua de 16 aprilie 1919,  contraatacul cu un „avânt irezistibil, înfrângând și rezistența de la Dealul Pietrișului, Hodod și Ciucea”.  În tot acest timp, „Oradea trăia clipe de groază”, iar de teama unui atac din partea bandelor bolșevice maghiare, care luni în șir au terorizat întreaga populație a orașului, Consiliul orășenesc a hotărârt trimiterea unei delegații la Tileagd, unde a ajuns Armata Română, și l-au rugat pe generalul Moșoiu să grăbească înaintarea, ceea ce s-a și întâmplat.

Ziua de 20 aprilie 1919, prima zi de Paște, a adus eliberarea Oradiei, prin brațele Armatei Române. În cursul dimineții, în câmpia Oradiei „răsar patrule de cavalerie cu lăncile lăsate, iar în urma lor, printr-un nor de praf, un automobil militar ce înaintează cu toată viteza. În spatele șoferului, în uniformă de campanie, cu casca pe cap, se afla generalul Moșoiu. Românii din cartierul Velența îl întâmpinau cu urale” și cu flori de liliac. Primarul Oradiei, Rimler Karoly, însoțit de câțiva consilieri municipali, l-a întâmpinat, cu pâine și sare, pe general la intrarea dinspre Cluj, lângă Uzina de Apă. „Pe la miezul zilei, cele dintâi patrule românești au sosit, cu caii în spume, la porțile Oradiei, mulțimea a izbucnit în lacrimi de bucurie și în strigăte entuziaste, în care cele de „Trăiască armata româna!” se amestecau cu „Elijen a roman hadsereg (Trăiască oastea română!)” ieșit din piepturile ungurești”. (Constantin Kirițescu)

Automobilul prăfuit al generalului, care o luase înaintea trupelor sale, înainta cu greu printre mulțimea entuziasmată și pe covorul de flori, din Piața Unirii. Generalul Moșoiu și comandanții săi au urcat în sala Palatului Primăriei Oradea unde a avut loc o primă discuție cu primarul Rimler, pe probleme administrative. La scurt timp, cu toții au coborât în Piața Unirii, fiind întâmpinați de vicarul ortodox, Roman Ciorogariu, care a rostit un impresionant discurs:

„Domnule General!

Provedința divină a revărsat asupra noastră mila cea cerească, să serbăm ziua Sfintei Învieri, ca sfânta zi de Înviere a neamului românesc.

Astăzi se înfăptuiește și pe acest pământ idealul unirei. Nici o parte a românismului n-a fost espusă atât de mult peirei, ca țara Bihorului. Astăzi își primește răsplata pentru eroismul, cu care și-a păstrat limba și legea străbună la aceste margini.

Armata română încă vine în numele civilizațiunei, să împlinească postulatele dreptului popoarelor, promulgate de marele areopag constituit la Versailles.

Ne rugăm, să fie cuprinsă în misiunea aceasta civilizatorică și ocrotirea elementelor de ordine a concetățenilor noștri Maghiari, cari împreună cu noi au suferit ororile anarchiei bolșevice, ce le-am îndurat sub teroare, de sub care astăzi ne eliberați…”.

După acest moment festiv din Piața Unirii, generalul Traian Moșoiu, urmat de suita sa, a intrat în Palatul Episcopal Greco-Catolic, al episcopului Demetriu Radu. În jurul orei 15 și jumătate, Traian Moșoiu și generalii săi, au descins la restaurantul „Sas” (Palatul Vulturul Negru), unde au luat masa. După ora 16.00, a început defilarea trupelor Armatei Române. Generalul Traian Moșoiu a plecat în aceeași zi mai departe, cu automobilul său. Comandant al trupelor din Oradea a rămas generalul Holban.

Descoperă mai multe despre Traian Moșoiu aici.

Comentariu