fbpx

Deschis de Marți până Duminică: 09:00-13:00 și 14:00-17:00. Luni - închis.

162 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească

24 ianuarie 1859 a rămas în istoria românilor ca una din cele mai importante sărbători din intreaga istorie. Ea reprezintă data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, la capătul unei perioade zbuciumate, în care Marile Puteri au privit chestiunea românească extrem de diferit, urmărindu-și propriile interese.
Unirea Moldovei cu Țara Românească într-un singur stat, care va primi la scurt timp numele de „România”, va însemna introducerea societății românești de la sud și răsărit de Carpați într-o lume nouă, accelerând pătrunderea multor elemente de noutate și de modernism, accelerând dezvoltarea acestor regiuni.
La capătul unor tensiuni între puterile care dominau scena politică europeană la jumatatea secolului al XIX-lea, cele două principate românești au dobândit dreptul de a-şi decide singure soarta în cadrul unor divanuri ad-hoc încă din 1858.
Puțin mai târziu, la 5/17 ianuarie 1859, au fost organizate alegeri la Iași, în Moldova, iar noul domnitor a fost desemnat Alexandru Ioan Cuza. Peste o săptămână, în 12/24 ianuarie 1859, au avut loc alegeri și la București, iar profitând de faptul că Marile Puteri nu specificau clar că principatele române nu pot fi conduse de același domnitor, au ales același domn. Puse în fața faptului împlinit, Marile Puteri au avut brusc de a face cu două principate conduse de același domnitor. Unirea se făcuse și nimic nu o mai putea sfărâma.
Marele merit al lui Cuza a fost că a reușit să obțină recunoașterea internațională a Unirii Principatelor Române și, prin reformele sale din toate domeniile (agrară, fiscală, administrativă etc), a pus bazele statului român modern.
După 162 de ani, ziua de 24 ianuarie ne va face din nou să retrăim, cel puțin la nivel de poveste, acești câțiva pași făcuți de strămoșii noștri pentru tot ce înseamnă astăzi România.
Românii bihoreni au privit cu simpatie evenimentele din Moldova și Țara Românească, lucru dovedit de o multitudine de gesturi din partea acestora și de numeroase documente. Cu toții nutreau speranța ca Transilvania, majoritar locuită de români, se va alipi și ea într-o bună zi cu celelalte două provincii surori. Va trebui să treacă peste jumatate de veac până ca acest vis să se îndeplinească, la 1 decembrie 1918, la Alba Iulia. Pentru Unirea hotărâtă de peste 100 000 de oameni la Alba Iulia, evenimentele din 1859 a reprezentat un prim și hotărâtor pas spre desăvârșirea unității naționale.
Imagine: Theodor Aman-Proclamarea Unirii; Muzeul Naţional de Istorie a României, Public domain, via Wikimedia Commons

Comentariu