fbpx

Deschis de Marți până Duminică: 10:00-14:00 și 15:00-18:00. Luni - închis.

27 Ianuarie – Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului este celebrată anual pe data de 27 ianuarie. Marcarea acestei zile a fost stabilită prin Rezoluția numărul 60/7 adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Națiunilor Unite (ONU) la data de 1 noiembrie 2005.

Muzeul Orașului Oradea-Complex Cultural, prin Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea, s-a alăturat acestui proiect de cultivare a memoriei.

Amintirea victimelor Holocaustului, aproximativ 6.000.000 de evrei, 200.000 de romi, 250.000 de persoane cu dizabilităţi şi 9.000 de persoane aparţinând minorităţilor sexuale, trebuie ţinută vie. Numerele sunt aproximative, de multe ori, în urma cercetărilor documentare, sunt chiar inferioare numerelor reale.

Din Oradea şi judeţul Bihor au fost deportaţi peste 27.000 de evrei. Această tragedie este ilustrată de expoziţia muzeală din Sinagoga Aachvas Rein, situată pe strada Primăriei, nr. 25. Aici, la data de 5 decembrie 2018 s-a inaugurat Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea. Este deosebit de importantă prezenţa instituţiilor care ţin vie comunitatea evreiască. Avem datoria morală de a face cunoscută tragedia deportării, durerea morţii – morală şi fizică, persecuţia şi exterminarea evreilor. Să nu uităm faptul că femeile, bărbații și copiii, oameni vârstnici, privați de drepturi, de demnitatea lor, de personalitatea lor, reduşi la simple numere, au pierit în lagărele naziste.

Prin urmare, suntem chemați să adunăm mărturia victimelor care au pierit în lagărele naziste și a supravieţuitorilor, aceștia din urmă marcați pentru întreaga lor existență prin ceea ce au trăit în lagărele de concentrare, de multe ori chinuiţi de sentimentul de vinovăție pentru chiar faptul că au supraviețuit.

Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite 61/255 adoptată la 26 ianuarie 2007 condamnă, de asemenea, orice negare a Holocaustului şi îndeamnă toate statele membre să respingă fără rezerve negarea Holocaustului şi să deruleze programe educative, astfel încât generaţiile viitoare să respingă cu fermitate toate formele de rasism, violenţă şi antisemitism.

27 ianuarie este data la care, în 1945, porțile celui mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau au fost dărâmate de armata sovietică, ieșind la lumină o oroare ce nu s-a mai văzut, aducând autorii materiali ai celei mai mari crime în masă în fața justiției și a istoriei.

Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este comemorată, începând cu anul 2006, în numeroase ţări din întreaga lume. În memoria victimelor Holocaustului, dar și pentru a lansa un avertisment, se desfășoară diverse acțiuni : expoziții, conferințe tematice, piese de teatru, filme, care ilustrează uriaşa tragedie a secolului al XX-lea. Este de dorit ca Memoria să devină un adevărat exercițiu mental, un vaccin împotriva indiferenţei şi a uitării.

Shoah-ul este unic. Este diferit de orice alt genocid sau masacru care a avut loc în istorie. A fost cea mai lucidă manifestare a planificării morții, nu a fost condusă doar de ură sau de interese politice și economice. Avem datoria morală de a ne aminti tragedia deportării, durerea morţii – morală şi fizică, persecuţia şi exterminarea evreilor. Este fundamental să nu uităm! Este fundamental, pentru că asemenea crime nu trebuie să se mai repete.

Imagine:

Children in Auschwitz
Author: Photo taken in the main camp – children liberated by Soviet soldiers

www.auschwitz.org

 

Comentariu