fbpx

Deschis de Marți până Duminică: 10:00-14:00 și 15:00-18:00. Luni - închis.

Muzeul Pâinii

Localizare: Cetatea Oradea, Corp H

„Muzeul Pâinii” funcționează în Corpul H din Cetatea Oradea, acolo unde, din ordinul generalului Corbelli, în anul 1692, s-a construit o brutărie (cu 6 cuptoare), care avea să deservească nevoile garnizoanei austriece, care tocmai cuceriseră fortăreața orădeană, după 30 de ani de ocupație otomană.

Corpul H este amplasat între Corpul B al Palatului Princiar și zidul de fortificație cuprins între Bastioanele Crăișorul și Bethlen al Cetății, la o distanță de circa 12 m.

Istoric

Cercetările arheologice desfăşurate în perimetrul Cetății, între anii 1991-1998, au relevat faptul că fundațiile Palatului Episcopal medieval din secolul al XIV-lea se află sub clădirea brutăriei.

Inițial, pe locul brutăriei a existat o fântână. Din studiile realizate rezultă că pe amplasamentul actual a existat deja o clădire în 1692, care avea un plan în formă de L. Tot aici, era indicată o „magazie de merinde”.

Actuala clădire, are un plan în formă de U, cu latura lungă de 55 m și câte două aripi cu lungime de 26 de m. Aripile de vest și est ale clădirii delimitează o curtea interioară, care a fost pe vremuri închisă cu un gard din zidărie. Proiectantul probabil este inginerul militar baron Ernst von Borgsdorf, cel care a realizat planurile de refacere a cetăţii.

Intervenții

A suferit câteva transformări ale golurilor, dar și recompartimentări în secolelor XVIII-XIX, anumite bolți au fost separate în zona cuptoarelor; cuptoarele au fost refăcute succesiv și în mod radical. Între anii 1752-1769 clădirea a fost extinsă cu latura nord-estică, care la rândul ei a fost modificată în anul 1775, probabil de Lodovico Marini.

Date Tehnice

Amenajarea ”Muzeului Pâinii” a fost propusă în Corpul H – zona centrală – o sală cu 3 cuptoare refăcute.

  • – suprafaţa construită – 1.242 mp
  • – regim de înălţime – P
  • – suprafaţa desfăşurată – 1.242 mp
  • – suprafaţa utilă – 1.125 mp
  • – H nivele – 4 metri
  • – anul construcţiei : 1692

În jumătate sudică se aflau șase încăperi modulare, identice, care găzduiau, cuptoarele.

Lucrări de reabilitare

Corpul H a fost supus unor ample intervenții de reabilitare în cadrul Programului Operaţional Regional, ”Revitalizarea Cetăţii Oradea în vederea introducerii în circuitul turistic. Cetatea Oradea complex cultural turistic european”, etapa I, implementat în perioada iunie 2009 – iulie 2015.

Intervențiile inițiale propuse la acest corp de clădire au fost cele de consolidare, conservare, restaurare, tencuieli decorative etc. S-a propus reabilitarea șarpantei, refacerea tâmplăriile la uși și geamuri.

Ulterior s-a continuat cu repararea tuturor fisurilor existente în elementele structurale din zidărie, la planşeuri din lemn, la acoperiş, la planşeuri realizate din bolţişoare din cărămidă, precum şi lucrări exterioare.

Totodată, pentru a valorifica cei peste 300 de ani de istorie, și pentru ilustra din punct de vedere cultural vestigiile arheologice din perimetrul Cetății Oradea, proiectul de restaurare a acordat o atenție deosebită cuptoarelor.

Potrivit proiectului de revitalizare a Cetății Oradea, trei dintre cele cinci cuptoare refăcute, au fost alocate Muzeului Cetății și Orașului Oradea, în vederea amenajării, subsecției ”Muzeul Pâinii”.

Corpul H are ca și funcțiuni spaţiul expoziţional (Muzeul Pâinii), spaţiu de producţie (brutărie), spaţiu de degustare și un restaurant. De asemenea, pentru a ridica gradul de atracție al acestor cuptoare, ele au fost restaurate astfel încât să și fie funcționale. O dovedesc ieșirile publice ale autorităților locale și ale constructorilor care au făcut demonstrații privind funcționarea lor.

Muzeul Pâinii – Azi

Corpul H a funcționat ca brutărie din 1692 și până în 1997, mai exact timp de 305 ani! Sunt trei secole de istorie care se regăsesc între zidurile acestui edificiu și care reprezintă vestigii autentice ale perioadei dominației austriece a Oradiei.

Vechimea autentică a acestor cuptoare, exercită o reală fascinație asupra vizitatorilor care au în fața lor mărturia unor secole trecute. Cele trei cuptoare repartizate spațiului expozițional sunt adevărate relicve care amintesc de o civilizație înfloritoare pentru comunitatea locală.

În același timp, cuptoarele și brutăria din Cetate au rămas în mentalul colectiv al orădenilor, de după cel de-al Doilea Război Mondial sau din perioada comunistă, orădenii amintindu-și că aici se făcea o pâine pe vatră și pentru care se stătea la coadă.

Astfel această fascinație pe care aceste cuptoare o exercită asupra vizitatorilor este un atuu pentru dezvoltarea în acest perimetru a unei expoziții permanente care să amintească comunității nu doar de un trecut mai îndepărtat, ci și de o istorie recentă, care le este apropiată.

Punerea în valoare a acestor cuptoare apropie orădenii de Cetate, îi face să se simtă parte din istoria trăită în copilărie, iar pentru cei tinerii autenticitatea cuptoarelor le crește interesul față de propria lor istorie.

Amenajarea ”Muzeului Pâinii” a început în cursul lunii mai a anului 2016. Pe lângă valorificarea cuptoarelor, au fost colectate, din satele din Bihor, o serie de obiecte etnografice care amintest de ”istoria pâinii”: pluguri, jug de boi, coase, furci, albii, crengar, dagastău, coşară de pâine, lopată pâine, drâglu, cănţi de apă, făinar, sită, şterguri etc.

”Muzeul Pâinii” se bucură de o reală atracție din partea vizitatorilor locali, din țară, dar și străinătate, unora provocându-le amintiri din copilărie, alții fiind fascinați de istoia de secole a cuptoarelor, dar și de autenticitatea obiectelor expuse.

 

Expoziții Permanente

Muzeul Orașului Oradea, prin expozițiile sale permanente, oferă vizitatorilor un bogat pachet de cunoștințe din diferite domenii: istorie, cercetare, artă etc. Prin secțiile sale, MoO, este cel mai complex și ofertant muzeu al orașului. Vă invităm să intrați cu noi în lumi demult apuse, în decoruri parcă ieșite din cărțile de istorie sau în evenimentele tragice suferite de omenire.

Află mai multe