fbpx

Deschis de Marți până Duminică: 10:00-14:00 și 15:00-18:00. Luni - închis.

Biserici în Palat ‒ Cercetări arheologice în Palatul Princiar

Localizare: Corp B parter sala 6 PB

Cercetările arheologice, derulate în paralel cu reabilitarea cetății orădene, au ajuns, între anii 2013 și 2015, în încăperile aripii sud-vestice a Palatului Princiar.

La vest de fațada vestică a catedralei episcopale, spre surprinderea arheologilor, s-au descoperit ruinele unui important centru eclesiastic: bisericuța dedicată Sfintei Fecioare Maria.

Construită în deceniile de dinainte de năvălirea mongolă, bisericuța este preluată, în secolul al XIV-lea, de Capitlul asociativ cu același nume. Acesta rămâne proprietarul construcției până în 1557. După pierderea importanței eclesiastice a cetății, biserica va avea soarta celorlalte clădiri medievale din cetate, lăsând loc pentru unul dintre cele mai frumoase palate a renașterii transilvănene, Palatul Princiar din Oradea.

Piesele așezate în expoziție prezintă istoria locului, a aripii Palatului Princiar din secolul al XII-lea până în secolul al XIX-lea, punând în prim plan cercetarea arheologică a bisericii Sfânta Fecioară Maria. Sunt prezentate vase de lut ars, cahle, monezi și, evident, piese strâns legate de biserica mai sus amintită, cum ar fi fragmente arhitectonice sculptate, fragmente de fresce sau cărămizi de paviment.

Expoziții Permanente

Muzeul Orașului Oradea, prin expozițiile sale permanente, oferă vizitatorilor un bogat pachet de cunoștințe din diferite domenii: istorie, cercetare, artă etc. Prin secțiile sale, MoO, este cel mai complex și ofertant muzeu al orașului. Vă invităm să intrați cu noi în lumi demult apuse, în decoruri parcă ieșite din cărțile de istorie sau în evenimentele tragice suferite de omenire.

Află mai multe