fbpx

Deschis de Marți până Duminică: 09:00-13:00 și 14:00-17:00. Luni - închis.

Bucătăria medievală. Răsfăț culinar la curtea principilor Transilvaniei

Localizare: Palatul Princiar, corpul A, parter, Cetatea Oradea

Se poate vizita până în data de 28 februarie 2021.

Descoperă evoluția veselei și tacâmurilor folosite în spațiul european, la trecerea dintre medieval și modern, în expoziția: „Bucătăria medievală. Răsfăț culinar la curtea principilor Transilvaniei”.

Tema acestui demers expozițional pune în conexiune artefactele arheologice cu informaţiile oferite de izvoarele istorice şi iconografice, având rolul de a propulsa vizitatorul într-un univers al percepției gustative de altădată.

Expoziția „Bucătăria medievală. Răsfăț culinar la curtea principilor Transilvaniei” prezintă o istorie a evoluției veselei și tacâmurilor folosite în spațiul european, la trecerea dintre medieval și modern.
De la servirea mâncării pe felii de pâine uscată, până la folosirea vaselor speciale pentru păstrarea temperaturii calde sau reci a mâncării, poveștile cuprinse în această expoziție urmăresc evoluția cuțitului de la armă-tacâm la stadiul de cuțit de masă, materialele alese în producerea lingurilor sau povestea Cenușăresei tacâmurilor
– furculița, a cărei folosire generalizată a reușit abia în era industrializării. De asemenea, narațiunea expoziției urmărește felul în care statutul social este subliniat prin intermediul achiziționării și folosirii instrumentarului de masă. În cadrul expoziției sunt prezentate piese din argint, cupru și oțel din colecțiile Muzeului de Istorie – Casa
Altemberger, datate în secolele XVI – XIX, mai puțin cunoscute.
Expoziția face parte din proiectul „Bucătăria la curtea princiară a Transilvaniei în secolul XVI”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și implementat de Muzeul Național Brukenthal, înscris în direcția strategiilor de dezvoltare durabilă ale județului Sibiu, pentru recunoașterea alimentației și gastronomiei la nivelul politicilor locale și regionale, parte a proiectului Sibiu 2019 – Regiune Gastronomică Europeană.

Expoziție realizată în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal.

Expoziții Temporare

Expozițiile temporare sunt dovada că Muzeul Orașului Oradea pune la dispoziția vizitatorilor săi opere de artă din întreaga lume. Expoziții naționale sau internaționale se pot admira la MoO pe toată perioada anului.

Află mai multe