fbpx

Deschis de Marți până Duminică: 10:00-14:00 și 15:00-18:00. Luni - închis.

Drumul Bihorenilor la Cetatea Unirii

Localizare: Corp B, etaj II, Sala 13

Perioada de expunere: 1 august 2018 – 1 iulie 2019

În anul Centenarului Marii Uniri – 2018, am dorit să aducem un omagiu bihorenilor care au înfruntat cu stoicism și curaj toate primejdiile și au mers pe jos, călare, cu căruța sau cu trenurile neîncălzite, sub amenințarea puștilor, până la Alba Iulia pentru a susține unirea provinciilor românești, Transilvania, Crișana, Banat și Maramureș, cu Regatul României.

Se împlinește astfel, la 1 decembrie 1918, visul secular al românilor de a avea sub un singur drapel toate provinciile sale și de a alcătui statul unitar național român.

În dimineața istorică de 1 decembrie 1918, în Sala Marii Uniri de la Alba Iulia au pătruns 1.228 de delegați cu drept de vot care au decis unirea cu patria mamă.

Bihorenii au reprezentat ”cea mai mare delegație din Transilvania”. Cele 239 de nume sunt
scrise cu litere de aur în cartea de onoare a Bihorului, din care 66 – delegați aleși, 45 – delegați de drept, 20 delegați ai Consiliilor Naționale Române ai plaselor și satelor bihorene (131 – bihoreni delegați), plus 108 participanți din propria inițiativă, identificați cu nume.
În total 239 de bihoreni. Însă, numărul bihorenilor a fost mult mai mare… .

Din cei 239 de bihoreni cunoscuți, participanți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, am selectat nouă portrete ale unor participanți ale căror chipuri luminoase răzbat de-a lungul celor 100 de ani: Gheorghe Bordașiu, Gavril Iovan, Augustin Maghiar, Nicolae Malița, Pavel Malița, Alexandru Nicolae Popescu, Teodor Neș și Ioan Bușiția.

Alături de informațiile despre personalitatea fiecăruia dintre ei, în expoziție se regăsesc fotografii de familie, documente personale, acte, respectiv obiecte care au aparținut participanților la Alba Iulia.

Poveștile lor sunt cutremurătoare, de exemplu canonicul Augustin Maghiar este primul martir al Eparhiei Greco-catolice de Oradea care a murit la Sighet în anul 1951. Teodor Popoviciu din Vârciorog a fost adus pe jos, din post în post, la vârsta de 80 de ani, de la Vârciorog la Penitenciarul din Oradea, în urma unei simple delațiuni.