fbpx

Deschis de Marți până Duminică: 10:00-14:00 și 15:00-18:00. Luni - închis.

Episcopia Greco-Catolică de Oradea – File de istorie

Localizare: Corp B, etaj II,  sali 9-10 II B

Expoziția este organizată pe două secțiuni: Sala 9 este dedicată instituției bisericești – EPISCOPIA – și cuprinde 13 panouri informative: originea latină a creștinismului românesc și influența nefastă a intrării bisericii românilor sub autoritatea Bizanțului și a culturii slavone, literatura bisericească de limbă română sub influența Reformei, refacerea comuniunii de credință cu creștinătatea apuseană – Unirea cu Roma – și beneficiile spirituale, culturale și naționale ale ei, înființarea Episcopiei de Oradea (1777), Episcopii uniți ai Oradiei, rolul Bisericii Greco-Catolice la făurirea României Mari și prigoana comunistă asupra Bisericii Greco-Catolice.

Sala 10 este dedicată ȘCOLILOR BISERICII și cuprinde 10 panouri informative despre școlile de la Oradea și Beiuș, asociațiile literare și religioase ale laicilor și biografiile corifeilor Școlii Ardelene.

În cadrul expoziției pot fi văzute manuscrise și tipărituri (cărți de cult și de pietate) de secol XVII-XX, obiecte liturgice, antimise și veșminte liturgice.

Expoziții Permanente

Muzeul Orașului Oradea, prin expozițiile sale permanente, oferă vizitatorilor un bogat pachet de cunoștințe din diferite domenii: istorie, cercetare, artă etc. Prin secțiile sale, MoO, este cel mai complex și ofertant muzeu al orașului. Vă invităm să intrați cu noi în lumi demult apuse, în decoruri parcă ieșite din cărțile de istorie sau în evenimentele tragice suferite de omenire.

Află mai multe