fbpx

Deschis de Marți până Duminică: 09:00-13:00 și 14:00-17:00. Luni - închis.

Jandarmeria Română 1850 – 2020

Locația: Cetatea Oradea, Palatul Princiar

Perioada: 8 decembrie 2020-28 martie 2021

Deschisă cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române.

Expoziția temporară, Jandarmeria Română 1850 – 2020, aduce în premieră pentru Oradea obiecte cu o valoare istorică deosebită, care i-au aparținut subofițerului Nicolae Diaconu, participant la Primul Război Mondial din partea Jandarmeriei.

De asemenea, o atenție deosebită este acordată personalității domnitorului Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei (1849-1853, 1854-1856), care prin Ofisul Domnesc din 3 aprilie 1850 a întărit „Legiuirea pentru reformarea corpului de slujitori în jandarmi”, lege votată de către Divanul Obștesc la 22 martie 1850. Astfel, numele lui este legat de înființarea Jandarmeriei. În secolul al XIX-lea, domnii Moldovei și Tării Românești, ulteriori domnitorii/regii României (până în 1948, când România a devenit republică), au purtat zilnic uniforma militară, de general, ulterior de mareșal. Picturile și
fotografiile îi surprind rar în haine civile.
În cadrul expoziției este descrisă uniforma de general al principatului Moldovei. La bicorn, cocarda are culorile albastru și roșu, culorile naționale ale Moldovei. Bicornul a fost purtat și în perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza (1859- 1866), de către generali, inclusiv de către domnitor. Ulterior, acesta va fi un element prezent doar la marina militară. Amintim că în epocă, Principatele Române erau sub suzeranitatea Imperiului Otoman. Domnul Moldovei primea investitura de la sultan, inclusiv sabia. În toate portretele cunoscute, domnitorul poartă la gât Ordinul Otoman Nișan Iftihar (Ordinul Gloriei), pe pieptul drept, portretul sultanului, ordin personal al acestuia; lenta (diagonala) și prima placă de pe pieptul stâng sunt de la Ordinul Mântuitorului, grecesc, în grad de Mare Cruce.

Expoziția este organizată în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), cu Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean ,,General de brigadă Anton Berlescu” Bihor, Muzeul Jandarmeriei Române, Complexul Național Muzeal ASTRA, Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I și Asociația RoMilitaria, cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române și își propune să aducă în atenția publicului istoria acestei instituții, care a îndeplinit un rol semnificativ în istoria modernă și contemporană a României.

O contribuție semnificativă la conceperea expoziției a avut-o Adrian Nicolae Alexe, unul dintre cei mai reputați specialiști în istoria Jandarmeriei Române, muzeograf în cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu. Dorim să adresăm mulțumiri pentru sprijinul acordat Inspectoratului de Jandarmi Județean „Gl. Bg. Anton Berlescu, Bihor.

 

Expoziții Temporare

Expozițiile temporare sunt dovada că Muzeul Orașului Oradea pune la dispoziția vizitatorilor săi opere de artă din întreaga lume. Expoziții naționale sau internaționale se pot admira la MoO pe toată perioada anului.

Află mai multe