fbpx

Deschis de Marți până Duminică: 09:00-13:00 și 14:00-17:00. Luni - închis.

Kálmán Rimanóczy jr.

Kálmán Rimanóczy jr. s-a născut la data de 30 aprilie 1870 în Oradea, fiind cel de-al doilea fiu al arhitectului Rimanóczy Kálmán senior. Școala elementară a făcut-o la Oradea, liceul l-a finalizat la Budapesta și la Viena, iar în anul 1891, la vârsta de 21 de ani, a obținut diploma de arhitect în cadrul Universității Tehnice din Berlin. După absolvirea universității a lucrat la Budapesta în biroul de arhitectură al profesorului universitar Győző Czigler, apoi a obținut calificarea de maistru constructor. Revenind la Oradea, a lucrat în biroul de arhitectură al tatălui său, ca arhitect și constructor.

În anul 1894 s-a căsătorit cu fiica lui Janky József, unul dintre cei mai cunoscuți negustori din Oradea, Auguszta, cu care a avut trei copii: Kálmán, László și Rózsika. În anul 1899 și-a deschis propriul birou de arhitectură, dobândind foarte repede un renume internațional. În anul 1908, după moartea tatălui său, împreună cu fratele său, Béla, a preluat conducerea fabricii de cărămidă de pe Calea Clujului, fiind de asemenea și proprietar de fabrică de mobilă și parchet. A fost coproprietar în mai multe firme și a fost membru al comitetului legislativ și administrativ al orașului Oradea.

La începutul carierei sale a proiectat clădiri în stil eclectic, iar după anul 1900 a introdus în Oradea stilul Jugendstil, cunoscut ca și Art Nouveau.

Cea mai importantă lucrare a sa este fără îndoială clădirea monumentală a Primăriei Municipiului Oradea. În anul 1895, Consiliul Local a anunțat un concurs de arhitectură pentru proiectarea unei noi clădiri a Primăriei. Tânărul și talentatul arhitect a câștigat concursul pentru proiectare, apoi și pentru execuția lucrărilor de construcție a noii clădiri. Construcția a fost demarată la începutul anului 1902, inaugurarea având loc în ianuarie 1904. În anul 1903 și-a construit propriul palat inspirat din goticul venețian, în care s-a instalat împreună cu soția și copiii săi, încă din același an. Doi ani mai târziu a proiectat cel de-al doilea palat al tatălui său, în stil eclectic. Inspirația proiectării acestei clădiri monumentale a fost dată de Palatul Cá d’Oro din Veneția.

La începutul secolului al XX-lea, faima arhitectului a trecut de limitele orașului, proiectând clădiri impozante în Debrețin și Sighetul Marmației, dar a construit și câteva conace. Opera sa preferată a fost însă Hotelul Miramare de pe coasta Crikvencia din Croația. Hotelul construit în anul 1905 în stil Art Nouveau a reprezentat proprietatea sa. Hotelul a avut 70 camere luxoase, fiind mobilate conform modei epocii, camerele oferind o vedere magnifică asupra Mării Adriatice. La parterul hotelului a fost amenajat un restaurant și o cafenea, iar în partea din față, o terasă umbrită își aștepta oaspeții.

La începutul anului 1912 a început să se simtă slăbit, fiind sfătuit de medici să-și aloce o perioadă de odihnă. A plecat în Italia, însă datorită faptului că starea sa de sănătate s-a înrăutățit, a trebuit să se întoarcă acasă. Fiind internat într-un sanatoriu de lângă Viena, a decedat la data de 12 iulie 1912, la vârsta de 42 de ani. Vestea morții sale a provocat uimire și compasiune atât în rândul locuitorilor orașului, cât și în rândul întregii bresle a arhitecților. Steagul de doliu a fost arborat pe cele mai cunoscute clădiri ale orașului, inclusiv pe clădirea Primăriei. Conducerea biroului său de arhitectură a fost preluată de către soția sa Auguszta și de către fratele său, Béla Rimanóczy, lucrările de construcție în curs de desfășurare fiind finalizate cu ajutorul unui fost coleg, Tivadar Krausze.

Pe parcursul scurtei sale cariere, Kálmán Rimanóczy jr. a muncit neobosit, a proiectat, a fost antreprenor, în același timp fiind foarte activ și în viața politică a orașului Oradea. A contribuit la îmbogățirea imaginii orașului cu foarte multe clădiri emblematice.

A fost îngropat în cripta familiei din fostul cimitir Olosig. După desființarea cimitirului, episcopul József Tempfli a așezat osemintele membrilor familiei Rimanóczy în cripta Bisericii Prietenilor, în piața din fața bisericii fiind inaugurată în acest an statuia din bronz a marelui arhitect.

Cele mai semnificative lucrări din Oradea ale lui Kálmán Rimanóczy jr.:

 

1900 – Palatul Finanţelor Publice – str. Republicii nr. 35.

1902-1903Palatul Primăriei Municipiului Oradea – Piaţa Unirii nr.1.

1903Deutch K.I. Magazinul de sticlărie și porțelanuri – str. Vasile Alecsandri 4.

1902-1904 – Spitalul de Neuropsihiatrie – str. Louis Pasteur nr. 26.

1903Palatul Rimanóczy Kálmán junior (Reşedinţa Episcopiei Ortodoxe) – str. Roman Ciorogariu nr. 3.

1903-1905Palatul Episcopiei Greco-Catolice – Piaţa Unirii nr. 3.

1905Palatul Rimanóczy Kálmán senior – str. Parcul Traian, nr. 1.

1905Palatul Miksa Moskovits – str. Parcul Traian nr. 2.

1907 – Casă Centrală de Economii din Oradea – Piaţa Regele Ferdinand nr. 4.

1909Sediul Baroul – Str. George Enescu nr. 1.

1912-1914Palatul Apollo – str. Republicii nr. 12.

Clădirile proiectate în afara orașului Oradea:

1905 – Hotelul Miramare – Crikvenica, Croația.

1906 – Spitalul de Boli Mintale – Sighetul Marmației

1912 – Palatul Primei Case de Economii – Debrețin, Ungaria

Începutul sec. XX – Conacul Lovassy – Batăr, jud. Bihor

Autor articol: Fechete-Porsztner Kitti, muzeograf-arheolog

Bibliografie:

Lakatos-Balla Attila, Balla Tünde, Városépítők. A két Rimanóczy Kálmán középületei, bérházai és a városi palotái Nagyváradon, Editura Partium, Oradea, 2014.

Péter I. Zoltán, Nagyvárad 900 éves múltja és épített öröksége, Editura Nora, Budapesta, 2005.

Péter I. Zoltán, Régi képeslapok, régi történetek, Nagyvárad – Olaszi, Editura Noran Libro, Budapesta, 2016.

Péter I. Zoltán, Régi képeslapok, régi történetek, Nagyvárad – Újváros, Editura Holnap Kulturális Egyesület, Nagyvárad, 2016.

Rimanóczy Jenő – Ferkai András, A Rimanóczy építészdinasztia története (I. rész),In Építés – Építészettudomány 45 (3–4), 2017, p. 249–270.

http://www.varad.ro/ifj-rimanoczy-kalman-szakmai-hitvallasa/

Comentariu