Muzeul Parfumului

Istoria

La începutul secolului, principalii parfumieri au fost creatorii de modă. Coty, Paul Poiret, Jean Patou sunt doar câţiva din marii creatori vestimentari iconici care au realizat arome extravagante cu care parfumau vestimentaţiile Haute Couture. Aromele luxuriante şi ingredientele rafinate se combinau excelent cu piesele de vestimentaţie. Persoanele care veneau să achiziţioneze astfel de piese vestimentare erau mult mai atrase de acestea atunci când erau însoţite de sticluţele cu esenţe preţioase special concepute pentru a complimenta ţinutele.

În timp, aceştia şi-au dat seama că vânzarea de parfumuri poate constitui o afacere de succes şi au considerat oportun să extindă gamele de parfumuri, constituind astfel un punct suplimentar de atracţie pentru doamnele şi domnii preocupaţi de aspectul şi stilul personal.

Perioada de maximă efervescenţă a artei parfumului a fost între anii 1910 – 1940 şi ulterior după încheierea războiului. Din acest moment apare ceea ce astăzi numim parfumeria modernă. De multe ori parfumul reprezintă o emoţie olfactivă, o sumă a amintirilor din copilărie sau a momentelor din viaţa care şi-au pus amprenta asupra conştiinţei şi stilului nostru de viaţă.

Parfumurile pot fi considerate a fi o mărturie a istoriei estetice. Parfumurile executate de-a lungul timpului reprezintă o piatră de temelie pentru creaţiile viitoare... istoria noastră viitoare reprezintă reflexia istoriei trecute.

Cu toții iubim parfumurile, dar prea puțini dintre noi le cunoaștem și poveștile. Iată de ce, Beautik Haute Parfumerie și-a dorit să prezinte publicului bucureștean și nu numai, ceea ce înseamnă istoria parfumurilor creând în România un muzeu dedicat acestora. Proiectul Muzeul Parfumului este o inițiativă culturală unică, privată, născută din pasiunea pentru parfumuri și din impactul emoțional pe care acestea îl au.

Volatil şi efemer, parfumul este poate una dintre cele mai dificile creaţii de colecţonat. Dacă nu ar fi sticla de parfum care duce mai departe ceea ce esenţei olfactiveîi este practic imposibil, povestea vremurilor trecute ar apune. În Bucureştiul mereu în goana după ziua de maine, pe Calea Dorobanţi 172, într-o încăpere din interiorul parfumeriei de lux Beautik se odihneşte o parte din colecţia personală de parfumuri, deschisă publicului pasionat de istorii şi bijuterii olfactive.

Muzeul

Muzeul Parfumului adună o colecție impresionantă de peste 20.000 de sticle, parfumul preferat al Reginei Maria creat de Houbigant, sticle din cristal Baccarat vechi de aproape un secol, parfumuri românești sau ediții limitate ale celor mai iubite și mai apreciate esențe. Muzeul Parfumului a devenit foarte vizibil prin participarea la diferite evenimente culturale ca Art Safari sau prin organizarea unor expoziții temporare în diverse locații, galerii de artă, Muzeul Unirii Iași sau Istorie cu parfum la Peloișor. În cadrul acestei expoziții ne-am dorit să marcăm 140 de ani de la nașterea Reginei Maria și astfel împreună cu Casa Regală a României am organizat cea mai mare expoziție de sticle de parfum ce a avut loc la noi în țară.

Cea mai veche sticlă din colecția Muzeului Parfumului datează din anul 1820 și este Lubin Eau de Toillete. Parfumul a fost lansat în anul 1808 și în prezent este scos din producție. Parfumul Sublime din 1919 al casei Houbigant, colecția de peste 500 de sticle românești, parfumul Caron Nuit de Noel de la 1922, o ediție în cristal Baccarat sau Jean Patou Joy lansat în anul 1930 de Henri Almeras sunt doar câteva din exemplele de arome de lux prezente în Muzeul Parfumului. Mai mult, parfumurile pe care personalităţi ilustre ale istoriei le-au îndrăgit sau le-au fost dedicate reprezintă puncte foarte valoroase ale colecției amintind Mon Boudoir, parfumul Reginei Maria, care se poate găsi şi într-o nouă formulă în incinta magazinului Beautik Haute Parfumerie, parfumul lui Napoleon Bonaprate, Le Vainqueur de la casa Rance sau Gin Fizz de la Lubin, parfumul prințesei Grace de Monco, se regăsesc în muzeu.


Toate drepturile rezervate MoO