fbpx

Deschis de Marți până Duminică: 10:00-14:00 și 15:00-18:00. Luni - închis.

Sărbătoarea Pesach

Sărbătoarea Pesach celebrează eliberarea evreilor din sclavia din Egipt. Pesach este sărbătoarea care are loc în luna evreiască Nissan. În acest an începe pe 27 martie și se va încheia la apusul soarelui, duminică, 4 aprilie. Cuvântul ebraic „Nes” înseamnă minune, iar Nissan este luna care sărbătorește miracolul libertății și marchează nașterea poporului evreu ca popor liber.

Termenul ebraic Pesach înseamnă „trecere” și se referă la una dintre cele zece plăgi, când îngerul morții s-a oprit în casele egiptenilor lovind pe toți întâi-născuții, dar a „trecut” peste casele evreilor ale căror stâlpi de ușă, ca recunoaștere, fuseseră stropiți cu sângele mielului jertfitor.

Pregătirea pentru Pesach se concentrează pe eliminarea substanțelor dospite (chamez) din casă, în memoria mesei consumate în grabă în ajunul fugii din Egipt. Punctul culminant al riturilor de Pesach este sărbătoarea cinei, numită Seder (ordine), care are loc în primele două seri ale sărbătorii.

La cina rituală, în centrul mesei se află farfuria de Pesach, pe care sunt aranjate alimentele simbolice care deschid Sederul.

Aceste alimente sunt:

  • „vedețuri”, care simbolizează legătura sărbătorii cu primăvara;
  • un recipient cu apă sărată sau apă și oțet, pentru a ne aminti de lacrimile vărsate în timpul sclaviei în Egipt;
  • plante tari, amare care amintesc de amărăciunea suferită de evrei în timpul sclaviei;
  • haroset – un preparat cu fructe uscate, curmale, mere, vin roșu sau suc de portocale și amintește prin textură și culoare mortarul cu care evreii trebuiau să facă cărămizi pentru egipteni;
  • carne de miel, în amintirea mielului sacrificat înainte de fuga din Egipt și cu al cărui sânge s-a făcut semnul pe pragul ușii;
  • un ou fiert tare care are multiple semnificații. În tradiția evreiască oul este mâncarea oferită celor care sunt în doliu atât pentru că este un simbol al vieții care urmează să se nască, în opoziție cu moartea, cât și pentru că, prin forma sa amintește de ciclicitatea și eternitatea vieţii. Prin urmare, oul este un memento al trecerii de la moarte la viață, de la sclavie la eliberare;
  • mața – pâine nedospită.

Aceste alimente sunt consumate conform unui ritual descris în Pesach Haggadah (poveste), o carte ilustrată care spune întreaga poveste despre Pesach.

În timpul Sederului, mesenii beau patru pahare de vin, o băutură care este simbolul sărbătorii prin excelență, care corespund celor patru etape de eliberare descrise în Exod: „Eu vă voi izbăvi din muncile cu care vă apasă egiptenii, vă voi izbăvi din robia lor şi vă voi scăpa cu braţ întins şi cu mari judecăţi. Vă voi lua ca popor al Meu”(Ex. 6, 6-7).

Prietenilor evrei le dorim Chag Pesach Sameach!

În fotografie, o farfurie de Pesach din colecția Muzeului Istoriei Evreilor din Oradea.

Comentariu