fbpx

Deschis de Marți până Duminică: 09:00-13:00 și 14:00-17:00. Luni - închis.

Ziua Copilului – 1 iunie

Pe 1 iunie sărbătorim Ziua Copilului. Această zi dedicată copiilor s-a adus în discuţie în luna august 1925, la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor de la Geneva, când 54 de reprezentanți din diferite țări, au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului. Decizia instituirii unei zile pentru protecţia copiilor a fost adoptată de către Federaţia Democratică Internaţională a Femeilor, în cadrul unei sesiuni din 22 noiembrie 1949, desfăşurată la Moscova.

La 1 iunie 1950, Ziua copilului a fost sărbătorită pentru prima dată în România. În anul 1954, Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare stat să marcheze o zi a copilului – „Universal Children’s Day”- care să fie sărbătorită la 20 noiembrie.

La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluţia nr. 836 pentru a proclama o Zi mondială a copilului. Pornind de la convingerea că trebuie acordată o atenţie deosebită copiilor, care reprezintă generaţia de mâine, Adunarea a recomandat, cu acest prilej, ca începând din 1956, în toate ţările să fie instituită o Zi mondială a copilului, pentru ca ea să fie marcată „ca o zi a fraternităţii şi înţelegerii între copiii de pretutindeni, a activităţilor dedicate promovării idealurilor şi obiectivelor Cartei şi bunăstării copiilor din toată lumea, pentru întărirea şi lărgirea eforturilor pe care Naţiunile Unite le fac în favoarea copiilor din întreaga lume”.

Rezoluţia recomanda guvernelor statelor membre să instituie o astfel de zi, la data pe care o considerau de cuviinţă. Organizaţia Naţiunilor Unite marchează această zi la 20 noiembrie, data la care au fost adoptate Declaraţia Drepturilor Copilului în 1959 şi Convenţia asupra Drepturilor Copilului, în 1989.

Majoritatea ţărilor celebrează Ziua Copilului pe data de 1 iunie. Alături de Romania, alte 47 de state sărbătoresc copii în ziua de 1 iunie.
Copiii trebuie să fie iubiți și protejați necondiționat. Puritatea și inocența lor trebuie apărate pentru a le permite să trăiască o copilărie armonioasă, momente în care să-și imagineze că sunt supereroi, cowboy, prințese și zâne. Nici un copil nu ar trebui să cunoască durerea, foametea şi lipsa iubirii.

Papa Francesco afirmă “Copiii sunt un semn. Semn de speranță, semn de viață, dar și semn de „diagnostic” pentru a înțelege sănătatea unei familii, a unei societăți, a întregii lumi”.

La mulţi ani, copiilor!

Articol scris de: Diana Iancu, muzueograf.

Comentariu